Creating filtered version of banner image.

blog

Οι 7 προβλέψεις για την μουσική βιομηχανία του 2018

Το Spotify τελικά μπαίνει στο χρηματιστήριο, και το παιχνίδι σοβαρεύει. Έρχεται η στιγμή για το Spotify να κάνει τελικά τη μετάβαση που έχει υποσχεθεί στους επενδυτές εδώ και τόσο καιρό. Η εταιρεία εισάγεται στο χρηματιστήριο το 2018, αλλά αυτό σημαίνει νέες προκλήσεις. Ερωτήματα σχετικά με τις πανάκριβες εγκαταστάσεις, τον έλεγχο των μετρήσεων και την πίεση από τις μεγάλες εταιρίες για να καταργήσει τη δωρεάν συνδρομή. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός (βλ. #2 και #3) και τα ανώτατα όρια χρήσης λόγω της άρσης του net neutrality (βλ. #5), καθιστούν την ανάπτυξη πιο δύσκολη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, και επηρεάζουν την τιμή της μετοχής μέχρι το τέλος του έτους.

Η Amazon μεγαλώνει την πίτα του streaming. Προωθεί επιθετικά την ανεξάρτητη υπηρεσία Amazon Music Unlimited και λόγω αποκλειστικών συμφωνιών (χάρη στο #5 παρακάτω), γίνεται ένας σημαντικός παίκτης στο χώρο της συνδρομητικής ροής. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τη δύναμη της πλατφόρμας για να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικών προϊόντων και μουσικού εμπορεύματος (merch) και αποτελεί έναν όλο και πιο κερδοφόρο χορηγό - συνεργάτη για τους σούπερ σταρς.

Η Google νοικοκυρεύει την δική της πλατφόρμα. Οργανώνει τις μπερδεμένες υπηρεσίες ροής της (Google Play Music και YouTube Red) σε μια ενιαία υπηρεσία. Παρόλο που είναι δημοφιλής και φιλική στον χρήστη, η νέα υπηρεσία αγωνίζεται αρχικά να κερδίσει μερίδιο από τους ηγέτες της αγοράς, αλλά καταφέρνει να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους (χάρις στην #5). Η λειτουργία της νέας υπηρεσίας καταπνίγει τις διαμαρτυρίες των εταιριών σχετικά με τις χαμηλές αποδόσεις δικαιωμάτων από το YouTube.

Όλο το streaming αναβαθμίζεται. Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, η Apple Music τελικά γίνεται μια υπηρεσία ήχου υψηλής ποιότητας χωρίς καμία αύξηση της μηνιαίας τιμής. Χάρη στη συλλογή masters υψηλής ποιότητας τα τελευταία 5 χρόνια, βρίσκεται πολύ μπροστά από τους άλλους, που πρέπει να αγωνιστούν για να συνεχίσουν. Μερικοί χρήστες δεν μπορούν να ακούσουν τη διαφορά, αλλά πολλοί μπορούν και εκτιμούν την αξία της, ειδικά μετα την άρση του net neutrality όπου κάθε cent μετράει. 

Η άρση της δικτυακής ουδετερότητας (net neutrality) αλλάζει την συμπεριφορά των καταναλωτών μουσικής για άλλη μια φορά. Σταδιακά στην αρχή, αλλά από τα μέσα του έτους οι πάροχοι ασκούν τη νέα δύναμη που τους παρέχουν οι πρόσφατες αλλαγές. Στην αρχή θεσπίζονται ανώτατα όρια χρήσης, ώστε οι χρήστες να πληρώνουν επιπλέον για μεγαλύτερη κατανάλωση. Στη συνέχεια, γίνονται αποκλειστικές προσφορές για συγκεκριμένους streamers, εμποδίζοντας στην ουσία τον χρήστη να επιλέξει το δίκτυο της επιλογής του. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση σε ανεξάρτητες πλατφόρμες όπως το Spotify, Tidal και Pandora, και ευνοεί τους γίγαντες Google, Apple και Amazon. Η βιομηχανία streaming συγχωνεύεται ακόμη περισσότερο.

Οι μεγάλες δισκογραφικές χάνουν την μεσαία τάξη καλλιτεχνών. Το χαμηλότερο εισόδημα από ροές, λήψεις και φυσικό προϊόν, κάνει τους καλλιτέχνες να αποφεύγουν την υπογραφή με μεγάλους εκδότες, εκτός κι αν βρίσκονται πολύ κοντά στην παγκόσμια επιτυχία. Αντ’ αυτού, επιλέγουν να διατηρήσουν μια DIY προσέγγιση με την υποστήριξη ανεξάρτητων εταιριών. Οι μεγάλες εταιρείες καταλαβαίνουν (επιτέλους) ότι το marketing που βασίζεται στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το έντυπο αποτυχαίνει, αφού τα μέσα αυτά βρίσκονται σε παρακμή και αγνοούνται από το δημογραφικό τους στόχο. Αρχίζουν να διαθέτουν περισσότερους πόρους από ποτέ στο διαδίκτυο.

Η αύξηση των πωλήσεων βινυλίου επιβραδύνεται σε μονοψήφια νούμερα, αν και το ίδιο παραμένει μια βιώσιμη επιχείρηση. Πολλοί νέοι αγοραστές βινυλίου απογοητεύονται από την αργή διαδικασία της ακρόασης ενώ πολλοί χρησιμοποιούν φτηνά συστήματα αναπαραγωγής, χωρίς σημαντική διαφορά ποιότητας με τα streams, ειδικά όταν αυτά προσφέρουν πλέον ποιοτικό ήχο. Οι πιο πολλοί επιστρέφουν online για γρήγορη και εύκολη κατανάλωση.

Be the first to respond!

Post a comment

  •